2 Ocak 2016 Cumartesi

BİSCUİT EKMEK

İlk yemek tarifini yazıyorum Evde Oyun Var'a. Daha doğrusu, yemek blogum Benim Küçük Mutfağım'a 2006'da girdiğim bir tarifi buraya alıyorum. 2016'nın ilk kahvaltısı için yaptığımız ekmek Biscuit ekmek oldu. İşte 2006'daki yazı.




Bu ekmeği nasıl adlandıracağıma pek emin olamıyorum. Amerikalılar “bisküvi” diyorlar. Ama Avrupa’nın genelinde ve bizde bisküvi denince kıtır kıtır, ince bir kraker kastedilir. Bisküvi deyince benim aklıma tatlı bir hamur işi gelir. Fakat Latince’de “iki kez fırınlanmış” (çifte kavrulmuş :) ) anlamına gelen “biscuit” Amerikalılar için anneannelerinin pişirdiği geleneksel bir tat. Bunlara hızlı ekmekler de deniyor. Çünkü pişirmeden önce hamurun kabarmasını beklemiyorsunuz. Biz ise bu bisküvi ekmekleri malum fast foodcuda görüyoruz. Sizi bilmem ama ben ve tanıdığım insanların çoğu söz konusu fast food restoranındaki bu ekmeklere bayılır. Hep yapmayı da istemişimdir. Amerikalılar genel olarak kahvaltıda tüketiyorlar bu ekmeği. Tereyağı ve bal veya reçelle. Ana yemeklerin yanında servis edebiliyorlar. Eğer siz de bu ekmekleri hep beğenmiş olanlardansanız veya çok çabuk bir ekmek yapmak istiyorsanız denemenizi tesviye ederim. Belli püf noktalarına dikkat ettiğinizde yapımı hiç de zor değil

Malzemeler:
350 gr un
1 paket kabartma tozu
1/2 çay kaşığı tuz
1 kaşık toz şeker
110 gr tereyağı
150 ml süt
1 yumurta (hafifçe çırpılmış)
Üstüne:
1 kaşık süt
1 yumurta

Büyük bir kasede un, kabartma tozu, tuz ve şekeri karıştırın. sonra tereyağını ekleyeceğiz. Burada tereyağının soğuk olması gerekiyor. Yağı bıçakla veya elinizle küçük parçalara ayırarak hamura ekliyoruz ve yoğuruyoruz. Ekmek kırıntısına benzeyen bir hamur elde edene kadar yoğurun. Daha sonra süt ve yumurtayı ekleyeceğiz. Fakat unlar çeşitlerine, markalarına göre farklılık gösterebiliyor o yüzden sütün hepsini birden hamura eklemeyin. Önce yarısını ve yumurtayı ekleyin, hamurunuzun bir araya gelene kadar süt ekleyebilirsiniz. bu hamurda önemli olan bir diğer noktada hamuru fazla yoğurmamak. Sadece hamur bir araya gelene kadar yoğurun ve bırakın. Bu hamurun çok fazla yoğrulmaması çok önemli. Eğer ekmeğiniz piştiğinde sert olursa çok yoğurmuşsunuz demektir. Sonra hamuru 1,5 cm kalınlığında açıyoruz. Bir bardağın ağzını hafifçe unlayarak yuvarlak parçalar kesip fırın kağıdı serilmiş tepsiye diziyoruz. Tepsiye dizerken aralarında boşluk bırakmadan, yanak yanağa dizmek gerekiyor:) Yoksa ekmekler kabaracağına yana doğru yayılıyor.



 Yumurta ve sütü çırpıp üstlerine sürüyoruz. Bu tariften 12 tane ekmek çıkması gerekiyor. Daha fazla çıkacak gibiyse hamuru ince açmış olabilirsiniz. Hamuru elinizle bile açabilirsiniz çünkü biraz kalın olması gerekiyor zaten. Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede 10-15 dakika pişirin. Yüksek ısıda pişirilmeleri için üstü kızarmış, kabarık ve içiyle yanları bembeyaz ekmekler elde etmenizi sağlıyor.
Sıcakken servis edilmesi güzel oluyor. Yiyeceğinize yakın pişirmeniz en iyisi olur. Taze taze fırından çıkmış sıcak hallerinin en güzeli olduğunu tahmin edersiniz ;) Oldukça doyurucu ve tok tutucu ekmekler oluyor. Kalanları yemek için ısıtmak iyi olur. Ben aralarına kaşar peyniri koyup fırında ısıttım. Tavsiye ederim :)
Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder