28 Haziran 2015 Pazar

Dikey Yüzeyde Çalışmanın Faydaları





Ben şövalelere bayılırım. Lisedeyken kendime Kadıköy’den kırmızı ahşap bir şövale almıştım. Tabii taşıması o kadar kolay olmamıştı. Otobüstekilerin bakışları arasında eve kadar  taşımıştım. Çok da severek kullandım. Çocuklar için resim ve yazı tahtalarını da sevmemem mümkün değildi dolayısıyla. Şimdiye kadar almamıştım. Geçen gün Ikea’dan aldım. Bir tarafı beyaz bir tarafı kara tahta. Altına rulo kağıt koyup istedikçe çekip resim de yapabiliyorsunuz. Çocuklar için yazı ve resim tahtalarının çoğunda böyle özellikler bulabilirsiniz. Bu yıl ilkokula başlayacak olan ve yazı yazmayı öğrenecek olan Rüzgar için iyi bir hediye olduğunu düşündüm. Tabii Deniz de abisinden geri kalır mı? O da çok sevdi. Bu sırada tesadüfen The Inspired Treehouse sitesinde, dikey yüzeyde çalışmanın çocuklara faydalarıyla ilgili bir yazıya rastladım. Sitenin yazarı bir terapist ve anne. Çocukların dikey yüzeylerde çalışmasını niye önerdiğini anlatmış. Ben de o yazıyı çevirip sizinle paylaşmak istedim. (çeviri birebir değildir, almadığım yerler olabilir. Genel fikri verecek şekilde yazacağım.)

  1. Omuz-Dirsek Dengesi: Karatahta veya beyaz tahta gibi daha büyük dikey yüzeylerin kullanımı, çocukların daha büyük kol hareketleri yapmalarını ve böylece üst kısımdaki eklem ve kasların güçlenmesi ve esnekliğine destek olmasını sağlar.
  2. Çift taraflı Koordinasyon: Hiç dikey bir yüzeye şablonla desen yapmaya çalıştınız mı? Çok zor bir beceridir. Çocuklar için, bir şablon kullanarak desen çizmek, hatta sadece dikey bir yüzeyde yazı yazmak için kağıdı sabitlemek bile iki elini kullanmasını (biri çizmek, biri tutmak için) gerektirir ve etrafından çizeceği nesneyi tutmak için hareket algısı ve güç gerektirir.
  3. Orta Hattı Geçme: Çocuk, büyük bir dikey yüzeyde yazar veya çizerken tüm alana erişebilmek için baskın eliyle, vücudunun orta hattını geçmek zorunda kalır. Orta hattı geçmek ve güçlü bir el baskınlığı sağlamakta zorlanan çocuklar için harika bir egzersizdir.
  4. Bilek Devamlılığı/Kalem Tutuşu: Dikey bir yüzeye yazma bileği, doğal olarak uzanan bir pozisyona sokar ve yazı gereçlerini daha iyi kontrol edebilecek sabitlemeyi destekler.
  5. Görsel Dikkat ve El-Göz Koordinasyonu: Dikey bir yüzeyde çalışmak görevi, çocuğun gözlerine daha yakın konuma getirir. Etkinliklerde görsel dikkati korumakta zorlanan çocuklara yardımcı olur ve çocuk ne yaptığını daha iyi gördüğü için el-göz koordinasyonunu destekleyebilir.
  6. Alan Farkındalığı:  Çocuklar, büyük bir dikey yüzeyde çalıştığında, yön terimlerini (üst, alt, sağ, sol) anlamaları kolaylaşır çünkü kelimeleri, bedeniyle ilişkilendirebilir.
  7. Duyusal: Dikey yüzeyde çalışmak, oturarak değil ayakta daha rahat çalışan hareketli çocuklar için faydalı olabilir. Hepimiz, pozisyon değiştirerek çalıştığımızda daha iyi çalışırız.
  8. Merkezi Güç ve Duruş: Çömelerek veya ayakta durarak çalışmak, çocukların merkezi güçlenmesi için iyidir. Sandalyenin arkasına yaslanmaz veya öne yığılmazlar. Tek senekleri o merkezi ve sırt kaslarını kullanmaktır.




Dikey Yüzeyden faydalanabileceğiniz bazı kolay yolları da yazalım.

-Bir yazı tahtası veya şövale alabilirsin. Daha basit ve hesaplı olan beyaz yazı tahtalarından alıp duvara asabilirsiniz. Veya Duvara büyük bir karton yapıştırarak onun üstünde çalışmasını sağlayabilirsiniz.

-Yapıştırmalarla oynayabilirsiniz. Çocuğunuz, yapıştırmaları, duvarda farklı seviyelere yapıştırsın ve sonra hangi yapıştırmaya dokunmasını istediğini söyleyin, dokunmak için eğilmesi veya uzanması gerekecektir.

-Duvara bir karton veya kağıt yapıştırın ve üstüne koyduğunuz nesnelerin etrafından çizsin veya şablonlarla desen yapsın.



http://theinspiredtreehouse.com/motor-skills-and-more-working-on-a-vertical-surface/


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder