21 Ağustos 2014 Perşembe

Çocukla Uçak Yolculuğu ve Yol Oyunları



Her annenin en hevesle beklediği zaman; tatil. Her annenin korkuyla beklediği zaman; çocuklarla yolculuk. Çocuklarla yola çıkmanın, yolda gitmenin, bir yere varmanın kolay olmadığını hepimiz biliyoruz. Artık teknoloji sayesinde işimiz epey kolaylaştı. Arabada veya uçakta film izleyebiliyor, tabletten oyun oynayabiliyorlar. Ama her zaman yanınızda böyle bir cihaz olmayabilir, pili bitebilir, çocuk sıkılabilir, film izlemek istemeyebilir veya siz böyle cihazları çocuğu oyalamak için kullanmayı uygun bulmayabilirsiniz; ancak son çare olarak başvuruyor olabilirsiniz. Bizim, restorana giderken, araba yolculuğuna çıkarken veya uçağa bineceğimiz zaman yanımıza aldığımız bazı malzemeler hayatımızı kolaylaştırıyor. İki oğlumla tek başıma uçağa bindim ve işte uçakta çocuklarla zaman geçirme yollarımız.
Ben oyuncak ve malzemeler için kilitli poşetleri kullanıyorum. Her poşete bir temaya ait eşyaları koyuyorum. Böylece çantanın içinde o çok sevdiği arabayı deli gibi aramak zorunda kalmıyorum.


İşte uçakta çocukları oyalamanın 10 yolu

1.     Boyama poşeti: Bu poşete, küçük bir defter, birkaç renk keçeli kalem, varsa küçük boyalar koyuyorum.



2.     Yapıştırmalar: Nedense bunlara artık sticker deniyor. Beş yaşındaki oğlum bile öyle diyor. Ben de inatla yapıştırma diyorum :) Yol için, çocuğunuzun daha önce görmediği birkaç yapıştırma alın. Bir kağıt ve bir paket yapıştırmayla yapılacak çok şey bulunabilir. Örneğin uçak yolculuğu için hava araçları olan yapıştırmalar aldım, kağıda ister önce onları yapıştırıp arkasından etrafına resim yapabilir; isterse de önce bir arka plan (gökyüzü, havaalanı vs) çizip üstüne yapıştırmaları yerleştirebilir.


3.     Yapıştırma kitapları: Bunlar da hazır olarak bulabileceğiniz, belli bir konuda bilgi ve yapıştırmalar ve hazır arka planlar olan kitaplar. Çocukları oyalamak için iyi bir çözüm, taşıması da kolay.

4.     Şönil: Şönil kolayca taşınabilen, istediğiniz gibi şekil verip sonar tekrar bozup düzeltebileceğiniz, tekrar tekrar kullanabileceğiniz bir malzeme. En basiti gözlük ve tel adam yapmak :) Çocuk da eğleniyor. Uçağa biniyorsanız yanınıza makas alamayacağınız için birkaç tanesni farklı boylarda keserek koymanızı öneririm.


5.     Gözler: Kırtasiyede bulunan oynayan gözler çocuklara hep çok ilginç geliyor. Yapıştırıcıyla resmine göze yapabilir, oyun hamuruna yüz yapabilir vs.


6.     Oyun Hamuru: Taşıması kolay, yapılabilecekler hayal gücüyle sınırlı. Oyun hamurlarının bazılarında kutunun üstünde basit bir kalıp oluyor, çiçek yaprakları, hayvan kulakları çıkan kalıplar. Bunları çok kullandım. Tek bir oyun hamuru taşıyıp uzun süre oynayabiliyoruz. Bu yolculuktaysa oyun hamuruna gözler ve kestiğim şönillerden kol, bacak, kuyruk takarak yüzler, canavarlar, yılanlar yaptık.



7.     Boyama veya aktivite kitabı: Benim oğlum boyama kitaplarını sevmiyor ve kullanmıyor. Ama boyama yapmayı seven çocuklar için boyama kitabı veya yazıcıdan çıkaracağınız birkaç boyama sayfası yolculukta ideal. Aktivite kitaplarını daha çok seven Rüzgar için son zamanlarda yazılıp silinebilen kitaplar çok işe yaradı.


8.     Atıştırmalık: Yanınızda mutlaka en sevdiği atıştırmalıklardan bulundurun. Belki nadiren yemesine izin verdiğini ama çok sevdiği şeyler için en iyi zaman olabilir. Işler ters gittiğinde o şeker ortamı kurtarabilir. Bonibonlarla renk oyunu, balık krakerke balıkları tutarak yeme oyunu gibi oyunlar kuruyoruz. Zaman geçirmek için elinizdeki malzemeyi en iyi şeklde kullanmanın yolculukta önemi büyük :)

9.     Daha önce görmediği bir oyuncak: Özellikle küçük bebekler için bu çok etkili. Uzun süre inceleyebilir, dişleyebilir, oyalanabilir. Ama daha büyük çocuklar da yeni bir arabayla eskilerinden daha uzun süre ilgilenecektir. Tabii her zaman en çok oyalandığı, en sevdiği oyuncaklarını da çantaya atmayı unutmayın. yeni oyuncak beklediğiniz beğeniyi toplamazsa her zaman güvenebileceğiniz bir oyuncak hayat kurtarır.

10.  Uçak yolculuğuyla ilgili bir kitap: Uçakta geçen bir kitap okumak pekçok konuşmayı beraberinde getiriyor. Kitaptaki uçakla kendi uçağınızı karşılaştıran, sorular soran ve yeni gözlemler yapan bir çocuk için zaman çabuk geçiyor. “Kitaptaki uçağın halısı mor, bizimki gri anne” gibi karşılaştırmalar dışında o an da göremediği kokpit, bagaj kısmı gibi yerler de ilgisini çekebilir. Uçakları anlatan bilgilendirici bir kitap da olabilir. Çocuğunuzun ilgisi varsa, böyle kitaplar seviyorsa o da çok keyifli zaman geçirmenize yardım eder.


Bu sefer, yolculuklar için aldığım çantayı hazırladım Rüzgar'a. Ama şimdilik, en azından yolla ilgili heyecanlanmasına neden oldu. İçine yapıştırıcı, kağıtlar, yapıştırmalar, birkaç oyuncak, boyama poşeti gibi malzemelerimizi koyduk.


1 yorum:

  1. Tamda aradigim konu ile ilgili harika fikirler almis oldum :) özellikle bu kilitli poset olayi süper :) tesekkürler...

    YanıtlaSil