5 Ağustos 2014 Salı

Baloncuk Boyama





Yazın çocuklar evde, hep aynı yerlere gitmek, aynı şeyleri yapmak hem çocuklar hem anneler için sıkıcı oluyor. Biz de baloncuk boyamayı denemeye karar verdik. Tahminimizden çok daha fazla eğlendiler. Çıkan resimler sanat eseri değildi, ama çocuklar yaparken çok iyi vakit geçirdi ve bizim için pek bir şeye benzemeyen kağıtlarda onlar timsahlar, dinozorlar gördüler. Birbirlerinin resimlerinin neye benzediğini konuştular. Sanırım boya miktarını arttırmak çıkacak sonuçların daha belirgin olmasını sağlayabilir. İlk denememizin sonuçları böyle oldu.

Gereken malzemeler:

Bulaşık deterjanı
Su
Sıvı boya
Pipet
Seloteyp

Büyükçe bir kabın yarısından az su doldurun ve bulaşık deterjanını ekleyin. Doğal deterjanlar çok köpük yapmıyor. Bulaşık için doğal deterjan kullanıyorum ama baloncuk yapmak için çok köpürenleri tercih etmek lazım. Dilediğiniz renk boyayı da ekledikten sonra çocukların karıştırmasına izin verin. Biraz köpürene kadar karıştırıyorlar, bu kısımda bizimkiler biraz heyecanlandı, yavaş karıştırmalarını hatırlatmak gerekebilir. Beş pipeti seloteyple birbirine yapıştırın. Sonra çocuklar pipetleri baloncuk karışımına batırıp kağıdın üstüne üfleyerek renkli baloncuklarla boya yapmaya başlayabilir. 


Bir süre sonra baloncuklar gittikçe artıyor. Bizim oğlanlar baloncuk kuleleri yapmaya başladı ve en büyük, en yüksek kule yarışları başladı. Resim yapma kısmıyla pek ilgileri yoktu :) baloncuklar taşıp masadan dökülmeye başlıyor, o yüzden bu aktiviteyi bahçede yapmanızı şiddetle tavsiye ederim. 

 

Daha küçük çocuklarınızın da dahil olmasını isterseniz ve çocuğunuzun karışımı yutabileceğinden korkuyorsanız hazır baloncuk karışımlarındaki üfleme çubuklarını kullanabilirsiniz. aynı derecede çok baloncuk çıkmıyor ama onlar da dahil olmanın keyfini yaşayabilirler.

Sonunda karışımlarımız sadece köpük haline gelince de Rüzgar ellerini içine daldırıp köpükle kağıdı boyamaya başladı. Böylece birkaç basit malzemeyle uzun süre eğlendiler. 

 
Farklı şekillerde kullanarak yeni keşifler yaptılar. Çocuklarla herhangi iş yaparken sonucun mükemmel olmasını, istediğiniz veya düşündüğünüz  gibi olmasını beklememek; onları “doğru” yapmak için uyarmamak ve kendi keşiflerini yaparak, kendi mükemmel olmayan sonuçlarını elde etmeleri için serbest bırakmak, onların edindiği deneyimi daha özel yaptığı gibi yaratıcılıklarını da en iyi şekilde geliştirmelerine olanak sağlıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder